C+D Automatika Kft.
1191 Budapest,
Földváry u. 2.

Tel. +36 1 282 9896

info@meter.hu
Név:
Jelszó:
 
Tovább...
SAR mérőműszer
2016-02-22

Maschek Elektronik ESM-120

ESM-120Ma a fejlett ipari országokban széles körben alkalmaznak rádiófrekvenciás eszközöket, melyek használat közben elektromágneses teret hoznak létre. A térerőre - egészségvédelmi okokból - a nemzeti és nemzetközi szabványok határértékeket írnak elő, melyeket nem szabad túllépni. Az "SAR" rövidítés a specifikus abszorpciós ráta (avagy fajlagos elnyelési tényező, angolul: specific absorption rate), mely az emberi test egy kilogrammja által az elektromágneses térben elnyelt energiával egyenlő, mértékegysége W/kg. Ezt a mennyiséget használjuk a nagyfrekvenciás elektromágneses behatás jellemzésére. Elektromágneses sugárzás hatására a szövetek felmelegednek, nagyobb teljesítmény esetén pedig károsodnak. A sugárzásra - az agyszövet mellett - a szemünk a legérzékenyebb. Közeli sugárforrás esetén, például mobiltelefon használatakor, az SAR határértékek az emberi test egészében elnyelődő átlagos abszorpció maximális értékére, valamint a testszövet 1 vagy 10 grammnyi tömegében elnyelődő energiamennyiségre vonatkoznak.

SAR alap-határértékek
Átlagos tömegre vonatkoztatva ANSI C95.1-199 DIN VDE 0848, ICNIRP
A test egészére: 0,08W/kg 0,08W/kg
10g - 2W/kg
1g 1,6W/kg  


Hogyan határozzák meg az SAR értékét?

Mindeddig az SAR-t egy bonyolult mérőrendszerrel tudták csak meghatározni: egy robot mozgat egy mérőfejet és a mért értékekből egy számítógép kalkulálja ki az eredményt. A mérés időigényes és költséges, valamint csak állandó kisugárzott jelszint mellett lehet elvégezni. Egy mobiltelefon egyetlen pozícióban történő mérése 30 percet vesz igénybe, és a legkedvezőtlenebb (legnagyobb SAR értéket létrehozó) pozíció megtalálása általában több ilyen mérést is igényel.


Akalmazási területek

Az ESM-120 gyors és biztos megoldást kínál a mobil rádiók, rádiótelefonok, antennák, telepített rádióállomások, bázisállomások közelében az SAR meghatározására. A készülék különösen alkalmas kutatási, fejlesztési és oktatási célokra. A mobilszolgáltatásokra vonatkozó egyes panaszok, jogi kérdések tisztázásában is segíthet, hiszen a mérés szemléletes és átlagember számára is érthető. A mobiltelefon-gyártók számára megnyílik a lehetőség, hogy minden egyes készüléket kipróbáljanak a kiszállítás előtt. A szervízekben a korábban eladott mobilok, régebbi típusok ellenőrzését is el lehet végezni. A kritikus helyszíneken (pl.: vonat, repülőgép, alagút, gépkocsi belső tere stb.) történő mérések is könnyen megoldhatók. (Ezeken a helyeken az erős árnyékolás miatt a telefonok automatikusan megnövelik a sugárzási energiát, hogy a kapcsolat abázisállomással ne szakadjon meg. Sőt, a zárt térben a visszaverődések következtében úgynevezett "forró pontok" is kialakulhatnak (interferencia), s ott a szabványos határokat meghaladó értékek is előfordulhatnak.) Érdekes alkalmazási terület lehet a mobiltelefon-használó közönség tájékoztatása arról, hogy hogyan lehet a legkisebb sugárzási energiával megoldani a rádiótelefonálást, illetve hogyan lehet az SAR értéket egyszerű szabályok betartásával minimális értéken tartani. (Ehhez adott esetben elegendő lehet pl. a telefont a megfelelő szögben tartani, vagy pl. kezünkkel nem "eltakarni" a beépített antenna környékét.) A tájékoztatásnak másodlagos pozitív hatása is lehet, a "képzett" felhasználó később - a megismert ill. már megszokott "trükkök" alkalmazásával - messzebbről fog tudni hívást kezdeményezni, ami adott esetben - távolabb a civilizációtól, túrázás, hegymászás stb. közepette - akár életmentő is lehet.

 

A műszer

Az ESM-120 lényege a szövetszimuláló folyadékot tartalmazó speciális műfej, és a beépített háromdimenziós dipol-érzékelő, melyek együtt lehetővé teszik az SAR reális értékének meghatározását. A több országban szabadalmi védettséget szerzett új technológia most először teszi lehetővé az SAR valós időben történő mérését. A rendszer a nagyfrekvenciás érzékelőt tartalmazó gömbből, és a talprészből áll, mely utóbbin találhatók a kezelőgombok, egy optikai interfész, és a megvilágítható LCD kijelző, melyről számszerűen és analóg sávkijelző segítségével is leolvasható az SAR értéke. Mérési eredményként a készülék az ANSI C95.1-199 szerinti, a testszövet 1 grammjára vonatkoztatott átlagértéket mutatja. Mobiltelefonok mérésekor a beszédhangot helyettesítő hanggenerátort lehet bekapcsolni, mely a telefont folyamatosabb információküldésre készteti. Ezáltal "többet kapcsol adásra" és reálisabb SAR értékeket tudunk leolvasni. A mért értékekeket, az SAR értékváltozásait a látható jelzéseken kívül - alternatívaként - változó frekvenciájú hang is reprezentálhatja. Ez a lehetőség a mérési elrendezés bármilyen változtatásának hatását jól érzékelhetővé, nagyon szemléletessé teszi. Az ESM-120 műszerben és kalibrálásánál a legmodernebb számítógépes technikákat használják.

 

A készülék előnyös tulajdonságai:

 • valós idejű SAR mérés
 • nagypontosságú irányfüggetlen mérőfej
 • mérési frekvenciatartomány: 900 és 1800MHz (GSM sávok)
 • széles, 0,001W/kg - 20W/kg-ig terjedő méréshatárok
 • kiváló pontosság és hosszú idejű stabilitás
 • hálózattól és számítógéptől független működés
 • automatikus méréshatárváltás
 • hanggenerátor mobiltelefonok méréséhez
 • térerősséggel arányos jelzőhang
 • egyszerű és intuitív kezelés
 • a munkát megkönnyítő speciális funkciók
 • jól áttekinthető kijelző
 • 80 órányi folyamatos működés

 

A szoftver

A készülékkel szállított Windows szoftver lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérjük az SAR értékének változásait és a vizsgált mobiltelefon adóteljesítmény szabályozásának viselkedését. A program ablakában a mérést akár nagyobb közönség is figyelemmel kísérheti. A mérési eredmények természetesen elmenthetők és egyes szabványos formátumokban exportálhatók. A készülékkel szállított száloptikás kábel segítségével az ESM-120 interferenciáktól és hálózati behatásoktól teljesen függetlenül működtethető, és biztonságosan használható bármilyen mérőrendszerben is.

 

A szoftver különleges tulajdonságai:

 • az SAR értékének oszcilloszkópszerű megjelenítése
 • a diagramok automatikus feliratozása
 • a mért értékek szemléletes analóg kijelzése
 • a határértékek feltüntetése a diagramon
 • az ESM-120 távvezérelhetősége
 • grafikák és táblázatok exportálási lehetősége
 • integrált súgó funkció (F1-re)
 • segítség minden vezérlőelemhez
Műszaki adatok
Méréstartomány: 0,001W/kg - 20W/kg (átlagérték 1g testszövetre vonatkoztatva) automatikus méréshatárváltás
Felbontás: 1mW/g
Analóg sávkijelző: 0-0,2W/kg; 0-2W/kg; 0-20W/kg
Frekvenciatartomány: 900MHz (GSM900), 1800MHz (GSM1800)
Pontosság: ± 30% (900MHz)
Mérési frekvencia: 2kHz, a számkijelzésre 2Hz
Működési elv: irányfüggetlen nagyfrekvenciás érzékelő, RMS és csúcsértékmérés
Kijelző: háttérvilágításos folyadékkristály (LC)
Spec. szolgáltatások: a mikrofonra hangjel biztosítás (mobiltelefon vizsgálatánál)
SAR értékt?l függ? frekvenciájú (1Hz - 3kHz) hang kiadás (szemléltetéshez)
Tápellátás: 6 db AA ("ceruza") elem
Működési idő: kb. 80 óra (kijelző világítás nélkül) kb. 20 óra (bekapcsolt LCD világítással)
PC interfész: száloptika - RS232 (9p D-sub) (az interfész tápellátása a számítógépről történik)
Távvezérlés: minden fontos funkció, RS232 interfészen keresztül
Működési hőmérséklet: 10 - 35°C
Tárolási hőmérséklet: -10 - 40°C
Méretek: kb. 220mm x 200mm x 290mm
Súly: kb. 4,8kg; táskával kb. 9,3kg


A Szállított készlet:

 • SAR mérő
 • száloptikás kábel + RS232 átalakító
 • angol nyelvű használati útmutató
 • kalibrációs bizonyítvány
 • telepek
 • alumínium hordtáska

Kapcsolódó anyagok: