C+D Automatika Kft.
1191 Budapest,
Földváry u. 2.

Tel. +36 1 282 9896

info@meter.hu
Név:
Jelszó:
 
Tovább...
Ferde síkot érő globális sugárzás és szórt napsugárzás mérése
2011-04-13Műszerbemutató

Kipp & Zonen

A merev szerkezetre telepített fotovoltaikus paneleknél a tájolás és a döntési szög erősen meghatározza az elérhető maximális kimenő teljesítményt és így a beruházás megtérülési idejét is. A legjobb módszer a helyzet felmérésére, majd később a működés közbeni értékelésre, ha kétféleképpen: vízszintesen telepített, és a napelemek felületével egy síkba szerelt, azaz velük együtt bizonyos szögben megdöntött pyranométerrel is végzünk méréseket. A Kipp & Zonen most egy olyan új kiegészítő szerkezetet kínál, mellyel kényelmesen megoldható a pyranométer megdöntése a kívánt szögben. Az új szerkezet neve: állítható dőlésű CMP felrögzítő szerkezet (Adjustable Tilt CMP Mounting Kit).

A vízszintesen telepített pyranométer a nap és az égbolt teljes (globális) rövidhullámú sugárzását méri, mégpedig oly módon, hogy az eredmények könnyedén összevethetők más mérési helyszínek, valamint a korábbi mérések eredményét tartalmazó napsugárzási adatbázis adataival. A fixen telepített (tehát nem napkövetős) napelemmoduloknál azonban azt is tudnunk kell, hogy mekkora a sugárzás energiája a napelemek „látómezejében”. Ez a ferde síkot érő globális sugárzás olyan pyranométerrel mérhető, mely a napelemekkel azonos irányba „néz”, azaz tájolása és döntési szöge a napelemekével azonos. 

Kipp & Zonen Sun Tracker

 

A Kipp & Zonen által mostantól kínált új tartószerkezetet vízszintes síkban kell felszerelni, s a ráerősített pyranométert a szerkezet segítségével, szög-skála alapján lehet a megfelelő mértékben, 0°- 90° között dönteni. A szerkezet a CMF 2 felerősítő szerkezethez is illik, így a falra ill. oszlop tetejére történő felerősítés továbbra is a CMB 1 rögzítő elem segítségével történhet.

Az új szerkezet a SOLYS 2 és 2AP napkövetőkre (CMP 6, 11, 21, 22 típusokhoz) is rászerelhető. A felfogatott pyranométer dómja továbbra is a megfelelő magasságban lesz az árnyékoló gömbökkel történő használathoz, hogy az egytengelyű napkövetéssel ellátott napelemeknél is korrekt lehessen a „ferde síkot érő szórt sugárzás mérés”. A már korábban is létező, a napkövető oldalára szerelhető pyranométer tartó segítségével annak a ferde síkot érő sugárzásnak a mérését lehet megoldani, mely a két tengelyű napkövető rendszerekben éri a napelemek felszínét.

A tervezés során vegyük figyelembe, hogy ezek a rögzítő szerkezetek viszont nem illenek a CVF 3 ventilátoros egységhez.