C+D Automatika Kft.
1191 Budapest,
Földváry u. 2.

Tel. +36 1 282 9896

info@meter.hu
Név:
Jelszó:
 
Tovább...
Földelési ellenállás vizsgálatának módszerei
2016-06-01

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok I.

A fenti címmel jelenik meg 9 részből álló ismeretterjesztő cikksorozatunk Oláh Csaba és Furján Attila kollégáink tollából a Villanyszerelők Lapja hasábjain. 
A különböző vizsgálatokat az elvégzésük általunk ajánlott sorrendjében tárgyaljuk, ennek megfelelően az első téma a földelési ellenállás mérése.

Alábbiakban következzen a cikk rövid kivonata. A teljes cikk elolvasható a Villanyszerelők Lapja honlapján, itt.


A Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok című cikksorozat lényege a villamos berendezések hibavédelmi (korábbi nevén: közvetett érintés elleni védelem) szempontból történő első, illetve időszakos felülvizsgálatánál alkalmazott mérési módszerek és vonatkozó szabványok követelményeinek bemutatása. A különböző vizsgálatokat az elvégzésük általunk ajánlott sorrendjében fogjuk tárgyalni, ennek megfelelően mostani témánk a földelési ellenállás mérése lesz, de előtte tekintsük át, hogy általánosságban milyen szabványok és követelmények vonatkoznak a műszerekre és a mérésekre!

Műszerekkel és mérésekkel szemben támasztott követelmények:

  • MSZ HD 60364-6:2007
  • MSZ HD 60364-6.61.3.1:2007 
  • MSZ EN 61557

Kalibrált mérőeszközök használata:

A hibavédelem felülvizsgálatánál elvégzett mérések joghatással járó mérések, ezért a mérések elvégzéséhez kalibrált mérőműszert kell alkalmazni, ezt az 1991. évi XLV. törvény (Törvény a mérésügyről) mondja ki, ahogyan azt is, hogy mi számít joghatással járó mérésnek. 

Kalibrálási témakörben további információ itt!

Földelési ellenállás mérése

A hibavédelem felülvizsgálata esetén fontos méréssel igazolni az adott villamos berendezés földelőjének megfelelőségét. Főbb mérési módszerek: három-, illetve négyvezetékes vizsgálati módszer, segédföldelők telepítése és elhelyezése, földelési hurokimpedancia vizsgálata, valamint két lakatfogós vizsgálati módszer. Bármelyik módszert is választja, műszerkínálatunkban megtalálja a megfelelő műszert.

link Földelési ellenállásmérő műszerek termékoldala

link Tovább a teljes cikkhez

link Vissza az összefoglalóhoz